Uncategorized

robotarm

Meer diversiteit dankzij kunstmatige intelligentie

Door kunstmatige intelligentie in te zetten, kunnen technologische bedrijven niet alleen meer vrouwen en kandidaten uit etnische minderheden werven, maar ze ook langer binnenhouden.

Dat meldt de site Motherboard. De sector ziet een veel kleinere instroom van vrouwen dan van mannen, en de vrouwen die er zijn, houden het al weer snel voor gezien. Verschillende bedrijven verbeteren nu hun eigen technologie om die situatie te veranderen. Het bedrijf Textio heeft bijvoorbeeld software ontwikkeld dat vacatureteksten scant op frases die vooral mannelijke kandidaten aantrekken. Dat zijn zinsneden die op zich helemaal niet seksistisch lijken te zijn, zoals ‘werkt goed onder druk’ of ‘bewezen succesvol’, maar die voor vrouwen vaak toch een onnodige drempel op blijken te werpen.

Voorspellende analytics

De software van Unitive gaat nog een stuk verder. Op basis van voorspellende analytics helpt het programma HRM’ers en managers op zoek naar nieuw personeel hun hele procedure onder de loep nemen en doet suggesties voor vacatureteksten en vragen voor de sollicitatiegesprekken. Zo moet onbewuste discriminatie jegens vrouwen of minderheden uit het selectieproces worden gefilterd.

Beperkingen

Maar kunstmatige intelligentie heeft zijn beperkingen, erkent Unitive tegenover Motherboard. Algoritmes die door gebruik moeten evolueren, nemen de voorkeuren van mensen over. Een zeer recent voorbeeld is de robot Tay, die moest leren communiceren van tweets. Binnen een dag begon Tay de meest vreselijke neo-nazistische teksten te spuien.
Een ander probleem is dat programmeren nog altijd mensenwerk is en dat die programmeurs het risico lopen hun eigen onbewuste vooroordelen te programmeren in een programma dat juist is bedoeld om dat te voorkomen.

Actieve monitoring

Voortdurende actieve monitoring en eventueel aanpassing van de programma’s is belangrijk, zegt een woordvoerder van Glassbreakers tegen Motherboard. Ook moeten de algoritmes vaak worden gebruikt in simulaties. Blijkt dan dat er toch discriminatie plaatsvindt, dan kan het zo zijn dat je opnieuw moet beginnen om deze patronen uit te bannen.

logo HR AnalyticsTip! Ook meer doen met HR analytics? Leer alles over de nieuwste ontwikkelingen tijdens het congres HR Analytics op 31 mei.

Deel dit bericht via: