Verdieping

coderen

Datakwaliteit bij helft organisaties niet op orde

Data is de meest belangrijke voedingsstof voor elk analytics project. Beschikking hebben over data van hoge kwaliteit wordt meestal als vanzelfsprekend ervaren. Toch is bij veel organisaties de datakwaliteit niet op orde.

Iets meer dan de helft van de organisaties die aan de slag zijn met HR-analytics zeggen te beschikken over data van hoge kwaliteit. Dat blijkt uit het Top Employers Institute en Bright & Company | HR Strategy onderzoeksrapport “Organising for HR analytics success: Results of the 2016 HR reporting & analytics study”.  Voor het onderzoek bevroeg Top Employers Institute – in samenwerking met Bright & Company – meer dan 200 HR leiders en professionals in 36 landen over de trends en ontwikkelingen in het organiseren en uitvoeren van HR reporting en HR analytics.

Beleid voor het gebruik van werknemersdata

HR-analyticskoplopers hebben vaker de datakwaliteit op orde dan ervaren gebruikers, respectievelijk 83 procent versus 48 procent. Voor hulp kunnen veel HR-organisaties niet rekenen op hun ICT-functie wat betreft vereiste kennis. Ook de ondersteuning van de CIO voldoet niet als het om het promoten en implementeren van HR-analytics in de organisatie.

Zeventig procent van de ondervraagden vindt het belangrijk om beleid of richtlijnen te hebben als het gaat om het gebruik van werknemersdata voor analytics. Voor starters met HR-analytics en ervaren gebruikers staat dit issue zelfs op een tweede plek qua prioriteit.

Lees verder: Privacy hoeft geen blokkade voor HR-analytics te zijn

Strategisch positioneren van HR-analytics

De onderzoekers zeggen dat HR-analytics is het meest succesvol is wanneer het strategisch gepositioneerd is, gericht is op impact op de business, het wordt ondersteund door cruciale rollen en voldoende kennis, en het gevat is in heldere processen en verantwoordelijkheden om optimaal gebruik te maken van beschikbare data van hoge kwaliteit.

‘Alleen wanneer organisaties HR-analytics echt serieus nemen, inclusief support van senior management, kan het leiden tot duurzaam succes. Door het aantonen van businessimpact met behulp van HR-analytics is het voor HR mogelijk om een plek te claimen voor datagedreven HR binnen het hart van strategische besluitvorming’, zegt Rob van Dijk, expert HR-analytics bij Bright & Company.

Lees ook: HR-analytics is voorwaarde voor HR als businesspartner

Deel dit bericht via: