Nieuws

datacenter cloud beveiliging gang

Zweedse werknemers laten zich chippen

De Zweedse startuphub Epicenter biedt zijn werknemers en leden van de aangesloten startups de mogelijk om een chip in hun hand te laten implementeren. Met deze chip – zo groot als een rijstkorrel – kunnen werknemers handelingen uitvoeren die nu met een pas worden gedaan, denk aan het openen van deuren, printen of een smoothie afrekenen.

In de hub Epicenter zijn meer dan 100 bedrijven gevestigd met in totaal 2000 werknemers. In januari 2015 is het bedrijf gestart met het implementeren van de chips. Nu hebben ongeveer 150 werknemers de chip geïmplementeerd.

Het Belgische technologiebedrijf New Fusion deed het ook al. Het bedrijf verving op deze manier medewerkerspas die wordt gebruikt om deuren open te maken. Lees ook: Bedrijf vervangt medewerkerspas door chip.

Werknemers zijn erg enthousiast om de chip te laten implementeren, ze staan ervoor in de rij. In een artikel op AP.org legt CEO Patrick Mesterton uit dat medewerkers vooral de voordelen zien. ‘De chip vervangt eigenlijk een hoop dingen die je nu hebt aan communicatiemiddelen, denk bijvoorbeeld aan creditcards of sleutels.’

De technologie is niet nieuw en wordt al jaren gebruikt, bijvoorbeeld bij het chippen van dieren. Biomedisch zijn er geen gevaren, aldus het artikel. Kritiek is er vooral over de privacy en beveiliging. De data die de chip genereert kan vertellen waar de werknemer geweest is, hoe laat hij op het werk is en welke dingen hij koopt. Hoewel chips in passen dezelfde data kan genereren kan de gebruiker zichzelf loskoppelen van de chip.

Lees ook: Keune digitaliseert HR en bespaart tijd

Deel dit bericht via: