Verdieping

start-up

Zo vind je de juiste kandidaat voor je vacature

Als zelfs een tech-reus als Google de oplossing niet weet, mag duidelijk zijn dat er sprake is van een heus aannameprobleem. In 2013 vertelde senior vicepresident people operations bij Google Laszlo Bock op LinkedIn: ‘Van tienduizenden sollicitatiegesprekken hebben we gekeken naar de mensen die ze afnamen, hoe zij de kandidaten scoorden en hoe die het uiteindelijk deden in hun functie. We vonden nul relatie. Het is een totaal willekeurige rommel.’

Slimme aannametechniek
Start-ups die zeggen de oplossing te bieden, schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Zoals de Amsterdamse start-up Harver, dat een slim HR-algoritme maakt waarmee het voorspelt hoe geschikt een kandidaat is voor een vacature en daarvoor vorige week een investering van 7,1 miljoen euro ophaalde. Zo kan ze haar preselectie-tool TalentPitch wereldwijd uitrollen.

Maar er zijn er meer. We zetten er drie op een rij die in eigen land al hoge ogen gooien en waar we ook in Nederland met een beetje geluk binnen niet al te lange tijd gebruik van kunnen maken. De start-ups zelf zeggen dat hun aanpak gedegen en getest is. Hun slimmere aannametechnieken vinden niet alleen het beste talent voor bedrijven, ze vinden bovendien het talent dat het best bij de specifieke bedrijfscultuur past.

  1. Hired
    Hired biedt gewilde kandidaten een platform om zichzelf te verkopen en te wachten tot werkgevers zich bij hén melden – en zet zo de traditionele recruiter-kandidaatrelatie op z’n kop. Door middel van human curation en lerende algoritmes selecteert Hired de top 5 tot 7 procent topkandidaten voordat ze hen matchen met interessante potentiële werkgevers. De kandidaten worden gekoppeld aan een zogenaamde talent advocate die hen helpt hun profiel te perfectioneren en onderhandelt met de potentiële werkgevers.

Lees ook: hoe bias is een selectiealgoritme?

  1. Gild
    Naast tientallen miljoenen professionals bevat de database van Gild ook informatie afkomstig van internet, zoals van social media. Hierdoor kan het platform een zo compleet mogelijk beeld van de kandidaten schetsen. Met haar eigen CRM (Candidate Relationship Management) platform kunnen recruiters kandidaten bij elkaar brengen en in het oog houden. Gild herkent wie de ideale kandidaten zijn voor bepaalde vacatures. Ook beoordeelt het expertise en vraag om in combinatie met voorspellende analyses het recruitmentproces te versnellen.
  1. Jobbio
    Online carrièremarktplaats Jobbio bedient verschillende grote sectoren en is met name sterk in de technologiesector. Werkgevers kunnen een ongelimiteerd aantal vacatures plaatsen, Jobbio verspreidt deze vervolgens over populaire netwerken als LinkedIn. In een sollicitanten-managementportaal kunnen werkgevers sollicitaties eenvoudig managen en naar talent zoeken.

Meer start-ups? Lees de blog van Scott Carey op techworld.com

Deel dit bericht via: