Verdieping

jongere computer stress

Werknemer ontevreden over technologie op het werk

Bedrijven zijn onvoldoende voorbereid op de toekomstige generatie werkenden. De technologieën die op de werkvloer worden gebruikt, moeten volgens 55 procent van de Nederlandse werkenden nodig worden aangepast aan wat we in ons persoonlijke leven gebruiken.

Dat meldt Facto,nl op basis van onderzoek van Fuze, leverancier van zakelijke communicatie-oplossingen.

De resultaten van dit onderzoek laten zien hoe een representatieve groep van 5000 werkenden en 2500 tieners denkt over hoe, waar en wanneer ze wil werken.,

  • 58 procent van de werkenden in Nederland zegt dat de technologie die hun werkgever gebruikt niet afdoende is om efficiënt te kunnen werken;
  • Slechts 3 procent van de Nederlandse jongeren geeft de voorkeur aan het gebruik van een vaste telefoon. Toch overheerst de vaste telefoon in het bedrijfsleven;
  • 61% procent van de tieners ziet up-to-date technologie als een belangrijke factor bij het kiezen van een werkplek.

Op de werkvloer

Het rapport – ‘De app-generatie: hoe de werkenden van de toekomst onze manier van werken veranderen’ – richt zich op de impact die de generatie 15- tot 18-jarigen heeft op het bedrijfsleven. Uit het onderzoek blijkt dat er een groot verschil bestaat tussen de verwachtingen van de jongeren en de realiteit waarmee ze op de werkvloer worden geconfronteerd.

Tieners

De huidige generatie werknemers kan niet zonder de vaste telefoon, printers, pennen en papier, maar tieners denken heel anders:

  • Tieners zijn 25 procent meer geneigd een ​​smartphone als essentieel onderdeel van hun werk te zien dan de huidige generatie werkenden;
  • 61 procent van de Nederlandse tieners vindt het belangrijk om gebruik te maken van de nieuwste technologieën op het werk;
  • Slechts 3 procent van de Nederlandse tieners maakt nog gebruik van een vaste telefoonlijn. Tieners geven er de voorkeur aan te communiceren via social media en video- en chatapplicaties.

Huidige generatie ontevreden

Ook de huidige generatie werkenden in Nederland geeft aan ontevreden te zijn. 58 procent zegt dat de technologie die ze op het werk gebruiken niet volstaat om efficiënt te kunnen werken. Dit ligt duidelijk boven het Europees gemiddelde van 50 procent. Dit heeft tot gevolg dat het aandeel ‘schaduw IT’ in Nederland groter is dan in landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. 45 procent van de werkenden in Nederland gebruikt zijn eigen mobiele telefoon voor het werk, en ook gebruiken veel van hen software waar de IT-afdeling geen zicht op heeft, waaronder messaging-applicaties (39 procent) en videogesprekken (30 procent).

De onderzoeksresultaten zijn ook te koppelen aan de trend van thuiswerken en het lijkt erop dat deze verder zal doorzetten. 87 procent van de kantoormedewerkers ziet de voordelen van ergens anders te kunnen werken dan op kantoor. 57 procent geeft aan effectiever te kunnen werken vanuit huis, wanneer ze over de juiste technologieën beschikken.

Video-telefonie

Daarnaast voorspelt het rapport hoe de communicatietechnologie gaat veranderen. 59 procent van de werkenden gelooft namelijk dat video-telefonie het reguliere telefoongesprek zal vervangen. Dit cijfer weerspiegelt het gedrag van tieners in heel Europa, waarbij 8 procent de voorkeur geeft aan videobellen met vrienden. Dit is weliswaar een lager percentage dan dat van de groep die de voorkeur geeft aan een persoonlijk gesprek of text-based communicatie, maar hetzelfde percentage tieners geeft de voorkeur aan een mobiel telefoongesprek. Videocommunicatie wordt dus als even belangrijk ervaren als een mobiel telefoongesprek.

Verouderde technologieën

“Bedrijven denken nog zeer traditioneel over waar en wat werk is, en over de technologieën die passen binnen dit traditionele beeld – vaste telefoons, desktopcomputers, zelfs faxapparaten. Jonge mensen zullen zich geen raad weten met deze verouderde technologieën. Hun mobile-first, flexibele, ‘app voor alles’ benadering laat zien dat er een betere manier is om te werken. Dit onderzoek toont aan dat niet alleen de nieuwe generatie werkenden vindt dat de huidige werkplektechnologie niet meer volstaat. Bedrijven moeten echt actie gaan ondernemen. En niet alleen om hun toekomst veilig te stellen, maar vooral om de middelen te bieden die hun werknemers nu nodig hebben om hun werk zo efficiënt mogelijk te doen.” aldus Luca Lazzaron, Senior Vice President International Operations van Fuze.

Download hier het volledige rapport.

Deel dit bericht via: