Verdieping

‘Organisatie heeft centraal online platform nodig’

HR-professionals krijgen de laatste tijd flink wat voor hun kiezen. Vanwege gekrompen budgetten hebben ze niet alleen te maken met minder personeel, de samenstelling van het personeel is ook steeds meer aan verandering onderhevig. Denk aan de flexibele schil, die bij veel organisaties exponentieel gegroeid is. Een bekend probleem is dat de opdrachtomschrijving voor klussen die extern belegd worden lang niet altijd kloppen met de werkelijkheid. Dat is vervelend voor zowel de organisatie als de zzp’er, want dan heb je niet de juiste persoon op de juiste plek. Dit probleem blijft naar mijn idee bestaan omdat met name de medewerkers van procurement bij het externe inhuurproces betrokken zijn, terwijl de HR-afdeling pas met zzp’ers te maken krijgt wanneer ze al rondlopen in de organisatie.

Gebrek aan betrokkenheid HR
Uit recent onderzoek, uitgevoerd onder ruim 600 zzp’ers, blijkt dat ook zzp’ers vinden dat HR-professionals te weinig betrokken zijn bij het externe inhuurproces. HR-professionals hebben goed zicht op wat voor soort medewerkers, met welke expertise en ervaringen nodig zijn voor een bepaalde klus. Daarnaast hoor ik vaak dat het voor organisaties een grote uitdaging is om de juiste zzp’er tegen een goede prijs-kwaliteit verhouding te vinden. Ondanks een uitgebreid cv is het lastig om de kwaliteit van zzp’ers te toetsen. Er mist een manier voor opdrachtgevers om de beoordelingen en concrete resultaten van eerdere opdrachtgevers in te zien. Daarnaast blijkt het voor organisaties lastig om grip te krijgen op de kosten van het inhuurproces.

Profiteren van een platform
Wat organisaties naar mijn mening nodig hebben is één centraal platform (dat helemaal ingericht kan worden naar wens van een organisatie), waar zzp’ers eenvoudig gevonden kunnen worden. Een manier om dat te realiseren is met behulp van cloud sourcing. De toegang tot een platform in de cloud is locatie-, netwerk- en werkplek onafhankelijk is en er is geen specifieke hardware- of software installatie nodig. Voor HR-professionals betekent dit dat ze niet afhankelijk zijn van IT en eenvoudig overal toegang hebben tot het platform. Zo’n platform dient niet alleen als plek waar zzp’ers en organisatie bij elkaar komen, HR-professionals kunnen het op verschillende manieren benutten binnen het inhuurproces. Bijvoorbeeld door direct toegang te krijgen tot de digitale dossiers vanzzp’ers. Het is dan eenvoudig mogelijk om een goed profiel van de zzp’er samen te stellen. Welke hard en soft skills zijn nodig voor een bepaalde klus, wel specialisme is vereist en welke ervaring is belangrijk? Zo’n platform dient ook als eenvoudig communicatiemiddel om met zzp’ers in contact te blijven. HR-professionals willen weten wat er leeft onder hun zzp’ers, waar zij behoefte aan hebben en wie er wanneer beschikbaar is voor een bepaalde klus. Je moet dan wel zorgen voor interessante content op je platform, daar hangt het succes namelijk ook van af. Een organisatie moet de zzp’er iets te bieden hebben, zodat deze zich inschrijft en ook regelmatig weer terugkomt. Het aanbieden van goed omschreven opdrachten is uiteraard essentieel. Communities, waar zzp’ers online met elkaar in contact kunnen komen, zijn één van de andere mogelijkheden.

De tijd dat HR over interne en procurement over externe recources besliste is voorbij. Ik verwacht dat als HR en procurement samen inzetten op een goed online platform, zij de flexibele schil van hun organisatie op een slimme manier klaarstomen voor de toekomst.

Meer weten over de inzet van cloud sourcing voor een efficiënter inhuurproces? FastFlex publiceerde onlangs een whitepaper over dit onderwerp.

Auteur: Clemens Huis in ’t Veld, directeur FastFlex

Deel dit bericht via: