Blog

robotarm

‘Omarm de robot’

We bezien robots veel te negatief. Ze kunnen juist ook zorgen voor heel veel nieuwe, leuke banen, zegt Koert van Mensvoort afgelopen weekend in dagblad Trouw. Van Mensvoort, hoofd van het Next Nature Lab van de afdeling Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven, pleit ervoor de robot te omarmen.

Robots worden immers steeds slimmer, betrouwbaarder en betaalbaarder. Ze werken 24 uur per dag en zijn nooit ziek. En dus wordt er verkondigd dat robotisering en kunstmatige intelligentie tot baanverlies zullen leiden. Van Mensvoort vindt deze conclusie echter veel te negatief. Het debat gaat zelden over de nieuwe beroepen die dankzij robotisering en kunstmatige intelligentie zullen ontstaan, stelt hij. Een schrijnend gebrek aan verbeeldingskracht wat betreft onze toekomst. Dus laten we het daar eens over hebben.

Lees ook: Dit zijn de tien beroepen van de toekomst

Industriële Revolutie
Eerst een lesje geschiedenis, want baanverlies door technologisering is al zo oud als de mensheid. Voordat de Industriële Revolutie op stoom kwam, werkte je als boer, visser, jager, bakker, slager, kortom: grootste deel van de werkende bevolking hield zich bezig met de voedselproductie.

Koert van Mensvoort licht het beroep van boer uit, waarvan we er in ons land op 250 inwoners nog maar 1 hebben. We hoeven dus niet meer dag in dag uit tien uur lang kromgebogen op het land te zwoegen. En dat is vooruitgang. Want, let wel: die andere 249 mensen zijn niet werkeloos. Ze zijn meegegaan met hun tijd: ze zijn webdesigner, community manager, social media marketeer, of cybersecurity analist. Beroepen die enkele decennia geleden niet bestonden. De Industriële Revolutie maakte onze spierkracht overbodig.

Kunstmatige intelligentie
Deze eeuw wordt onze denkkracht geautomatiseerd. Als we succesvol uit deze automatiseringsslag willen komen, moeten we op zoek naar de nieuwe beroepen van de toekomst. Wij moeten bedenken wat we willen en kunnen toevoegen in een wereld vol slimme machines. De samenwerking mét de robot zoeken.

Een paard kan harder lopen dan een mens en toch is er is niemand die beweert dat paarden ons mensen overbodig maken. Net zoals een mens op een paard interessanter is dan een wedstrijd tussen mens en paard, is een mens mét een robot interessanter dan een wedstrijd tussen mens en robot. In de nieuwe beroepen werken mens en technologie samen.

Als voorbeeld geeft Van Mensvoort de stratenmaakrobot, die ervoor zorgt dat de stratenmaker niet langer geknield op straat hoeft te zitten. Op Schiphol helpt Annie Trash (spreek uit: any) op de schoonmaakmedewerkers en bij de gemeente Leidschendam-Voorburg ontvangt robot Elvie de bezoekers. En zo zijn er meer toepassingen in de maak.

Lees ook: Hays voorspelt robot op de recruitmentmarkt van 2017

Digital detox coach
Technologie maakt beroepen mogelijk, die we ons nu nog nauwelijks kunnen voorstellen. Van Mensvoort geeft wat voorzetjes: wie weet huren we straks een virtual reality architect die ons digitale bestaan ontwerpt. En wat te denken van een digital detox coach die helpt om ons tot het overvolle aanbod van likes, apps en tweets te verhouden? Onze grootouders konden zich toch ook niet voorstellen dat wij een personal coach zouden inhuren? Reken maar dat wij net zo verrast zullen zijn over de nieuwe beroepen van onze kleinkinderen. Laten we onze jeugd op die wereld voorbereiden.

Deel dit bericht via: