proces automatisering HRM: Doorstroom

talent, tech

Interne big data is vaak ‘over datum’

Analyses maken over het gedrag van medewerkers? Dat doet u niet met interne informatie: die is over datum. Welk soort medewerkersinformatie gebruikt u wel?
Inzicht krijgen in redenen waarom uw personeel u verlaat en waardoor medewerkers beter gaan presteren: dat doet u niet slechts op basis van interne gegevens. Die interne informatie is namelijk al vaak achterhaald, zegt Josh Bersin, directeur van consultancybureau Bersin by Deloitte.

Eigen HR-data nutteloos?

Bersin zegt dat in reactie op het nieuwe Global Human Capital Trends 2015 rapport van internationale consultancybureaus Bersin by Deloitte en Deloitte Consulting.Volgens het rapport, dat de stand van zaken op het gebied van talent, leiderschap en internationale HR-uitdagingen weergeeft, gelooft 75 procent van de organisaties dat medewerkersdata belangrijk zijn. Slechts 8 procent geeft aan dat hun organisatie daar daadwerkelijk mee uit de voeten kan, ongeveer hetzelfde percentage als vorig jaar. Die stelling lijkt overigens door meerdere onderzoeken onderschreven te worden.
‘Veel van die data zijn niet opgeschoond’, zegt Bersin. ‘Organisaties hebben data in het recruitingsysteem, in het opleidingssysteem, in het payrollsysteem, plus nog de data van medewerkersonderzoek. Het is totaal verspreid.’

Info via social media nauwkeuriger

Volgens Bersin moeten HRM’ers ook wereldwijs worden in het begrijpen van medewerkersinformatie. ‘De nuttigste data die je over je mensen kunt hebben, bevindt zich allang niet meer in je organisatie. Het ligt daarbuiten. Data op sociale netwerken, of dat nou Facebook, Twitter of LinkedIn is, zijn een stuk nauwkeuriger omdat mensen die informatie zelf prijsgeven. Gegevens die de organisatie al in bezit heeft, zijn vaak al over de datum.’
Informatie uit sociale netwerken verzamelen blijkt overigens makkelijker dan gedacht. Uit eerder onderzoek blijkt dat een derde van de medewerkers hun werkgever zou toestaan informatie te verzamelen van hun sociale netwerken om betrokkenheid te meten. Zeker generatie Y heeft daar weinig moeite mee.
Als je als HR-professional bezig bent met talent management (>PW De Gids Vakbase) en wilt weten waarom mensen je organisatie verlaten, waardoor ze beter gaan presteren of hoe je ze kunt binden aan de organisatie, en je laat dit soort externe informatie liggen, dan gebruik je niet de meest waardevolle middelen die je ter beschikking hebt, meent Bersin.

Deel dit bericht via:

One thought on “Interne big data is vaak ‘over datum’

Comments are closed.