Nieuws

Digitalisering

HR heeft grote behoefte aan analyticsskills

Steeds vaker vereisen HR-functies kennis van HR-analytics of HR-data. Dat betekent dat HRM’ers conclusies moeten kunnen vinden en trekken uit data en ook die conclusies moeten kunnen communiceren aan anderen.

Uit onderzoek van de Society for Human Resource Management (SHRM) onder ongeveer 400 Amerikaanse HR-professionals blijkt dat de HR-afdeling – naast de financiële afdeling – de meeste behoefte heeft aan data-analisten. 70 procent van de ondervraagden zegt dat de financiële afdeling een data-analistenrol heeft, terwijl dat bij de HR-afdeling 54 procent is.

Lees ook: Vijf gebieden waar data-analyse HR tijd kan besparen

Vooral grote organisaties vragen deze vaardigheid geregeld. Volgens het onderzoek heeft 79 procent van de organisaties met meer dan 10.000 werknemers een data-analist in dienst voor de HR-afdeling. Dat is twee keer zoveel als bij organisaties die minder dan 10.000 medewerkers hebben.

De vraag naar analysevaardigheden is de afgelopen vijf jaar sterk gegroeid. 65 procent van de ondervraagde professionals zegt het aantal functies waarin deze vaardigheden worden gevraagd de afgelopen jaren sterk is toegenomen. En 59 procent denkt dat de komende vijf jaar het aantal functies waarin deze vaardigheden worden gevraagd alleen maar toenemen.

En die grote vraag naar data-analyse vaardigheden drukken wel de mogelijkheid om goede kandidaten te vinden voor functies; 78 procent zegt het lastig is geweest om het afgelopen jaar vacatures te vervullen waar die vaardigheden gevraagd werden.

Lees ook: Vier controversiële tools die HR-analytics gebruiken

Deel dit bericht via: