Nieuws

visma

Bijna een derde kleine ondernemers doet boekhouding online

Van de zzp’ers en kleine ondernemers die hun administratie in eigen beheer doen, maakt 31 procent gebruik van online boekhoudsoftware. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijk marktonderzoeksbureau Kien Onderzoek in opdracht van International Card Services (ICS) onder ruim 500 Nederlandse zzp’ers en ondernemers met maximaal twintig werknemers.

Steeds meer zelfstandigen zijn overtuigd van de voordelen van een online boekhoudprogramma ten opzichte van een offline methode. Slechts 10 procent van de kleine ondernemers besteedt de administratie volledig uit 

Boekhoud-app weinig populair

Online boekhoudprogramma’s nemen toe in populariteit. Van de ondernemers die hun boekhouding online bijhouden, is een derde in de afgelopen twee jaar overgestapt op de online tool. Belangrijkste redenen voor de overstap zijn gemak (56 procent), overzichtelijkheid (52 procent) en zelf grip houden op de financiën (42 procent).

Opvallend is dat boekhouden via een app niet erg in trek is. Voor slechts 10 procent van de kleine ondernemers is dit een trigger om over te stappen op een online tool. De online programma’s worden dan ook met name nog op de computer gebruikt.

Salarisadministratie HR
Ook HR-professionals zijn van mening dat de salarisadministratie het best kan worden geautomatiseerd. Het voordeel hiervan is dat deze in huis kan worden gedaan en niet hoeft te worden uitbesteed aan een salariskantoor.

Lees ook: 6 functionaliteiten die een HR-systeem ouderwets maken

Bij de keuze voor een softwarepakket, kunnen verschillende afwegingen een rol spelen. Te beginnen bij de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Een salarisadministratiesysteem wordt maandelijks gebruikt. Intuïtieve software waarbij de informatie direct kan worden ingevoerd is daarom een grote pre. Ook is het zinvol voor aanschaf het systeem uitvoerig te testen binnen het team. Gaat de verantwoordelijke voor de salarisadministratie weg of wordt hij ziek, dan kent de rest van het team de software ook en komt de loonbetaling niet stil te liggen.

Selfservice voor de medewerker
Andere belangrijke overwegingen zijn de mogelijkheid de software aan andere pakketten te koppelen, de mate van automatisering ervan (een salarissoftwarepakket kan bijvoorbeeld waarschuwen wanneer het tijd is om een contract te verlengen en om wettelijke aanpassingen te doen), selfservice voor de medewerker, en de complexiteit van de administratie.

Uiteraard spelen ook de kosten van de salarissoftware een belangrijke rol. Het is belangrijk dit mee te nemen in de keuze voor een online dienst of voor een softwarepakket dat draait op de server (on-premise). Zo zit aan een online dienst veelal een abonnement gekoppeld waarbij wordt betaald per salarisstrook. Dit kan behoorlijk oplopen. Bij een oplossing op de bedrijfsserver wordt betaald voor de aanschaf van het pakket. Let op: daar kunnen ook nog licentiekosten bij komen kijken.

Download de whitepaper Besparen op salarisadministratiebeheer

 

Deel dit bericht via: