proces automatisering HRM: Uitstroom

Automatisering arbeidsmarkt stuwt werkloosheid

Nederland moet de komende jaren rekening blijven houden met hoge werkloosheidcijfers, zelfs als de economie weer aantrekt. Dat voorspelt HR-dienstverlener Tempo-Team. Door de automatisering verdwijnen er de komende jaren tienduizenden arbeidsplaatsen, met name bij banken en verzekeraars.

Belangrijke reden is de alsmaar toenemende mismatch op de arbeidsmarkt. Tijdig omscholen en gerichte ontwikkeling moeten daarom veel actiever opgepakt worden.

Uit het jongste trendrapport van de HR-dienstverlener blijkt dat de automatisering de komende jaren een flinke sprint trekt. Daardoor verdwijnen tot 2020 tienduizenden arbeidsplaatsen, met name bij banken en verzekeraars. Ingewijden verwachten dat het daar om 30.000 tot 50.000 banen gaat. In sommige sectoren neemt ook de vraag naar uitvoerend werk af. Recent voorbeeld hiervan is de bouw van een nieuw, volledig geautomatiseerd distributiecentrum van Wehkamp. Daar wordt de productiecapaciteit verdubbeld, maar niet het aantal medewerkers.

War for talent
De vraag naar onder meer IT’ers, internetspecialisten, proces-ingenieurs, logistiek specialisten, techneuten en docenten neemt naar verwachting juist toe. “Veel mensen die als gevolg van die oprukkende automatisering hun baan verliezen, hebben echter niet altijd de juiste competenties om deze openstaande vacatures in te vullen”, aldus Suzanne Jungjohann, HR Directeur bij Tempo-Team. “We kunnen het ons door de crisis nu nog moeilijk voorstellen, maar de talent schaarste wordt de komende jaren echt een probleem waar onze economie last van gaat krijgen. Veel werkzoekenden komen simpelweg niet aan de slag omdat ze niet het goede profiel hebben. En bedrijven die hun vacatures niet krijgen ingevuld, die gaan mensen wegkapen. Een war for talent dus.”

Deel dit bericht via: