Verdieping

groei

5 manieren om HR te laten wennen aan eHRM

Op elke afdeling heb je de enthousiastelingen die nieuwe technologie direct omarmen en degenen die een tikje huiverig zijn voor nieuwerwetse fratsen. Dat geldt ook voor eHRM. Hoe dicht je de kloof tussen ‘early adopter’ en technofoob?

De meeste organisaties gebruiken wel een of andere vorm van eHRM. Maar er is een groot verschil tussen organisaties die alle facetten van HR-tech omarmen, en degenen die cruciale HR-taken nog aan de hand van een Exel spreadsheet uitvoeren. Er zijn veel verschillende redenen waarom bedrijven de sprong naar een geavanceerd HR-tech systeem niet durven maken. Een van de belangrijkste is de weerstand onder de werknemers die het moeten gebruiken.  Op de site CIO.com zet Sarah K. White vijf aandachtspunten op een rij.

  1. Hou het gebruikersvriendelijk. Zorg ervoor dat je kiest voor toegankelijke soft- en hardware waar de medewerkers niet geïntimideerd door raken. Voorkom daarbij een stapeling. Als je technologie toevoegt aan wat je al hebt, moet je duidelijk maken waarom. Anders zal de medewerker vragen waarom hij andere tools nodig heeft dan die hij al gebruikt.
  2. Kijk naar de technologie die medewerkers al privé gebruiken. Dikke kans dat ook degenen die niet staan te springen om eHRM al gebruik maken van apps als WhatsApp, facebook Messenger en Google Drive. Zoek programma’s die net zo functioneren en de overgang wordt een stuk makkelijker.
  3. Zorg voor een realistisch budget. Er is een reden dat HR technologisch achterloopt bij andere afdelingen en dat is vooral het gebrek aan geld. Dit zorgt ervoor dat er een kloof ontstaat tussen bedrijven die eHRM gebruiken voor taken als talentmanagement of recruitment en de bedrijven die vertrouwen op verouderde methodes met op papier en Excel sheets. Goede technologie is niet goedkoop.
  4. Wees overtuigend. Focus op het feit dat deze tools zijn ontwikkeld om het leven van HR en dat van andere afdelingen makkelijker te maken. Maak duidelijk dat het accepteren van nieuwe technologie het werk niet zal verstoren, maar juist de prestaties van de HR-afdeling vergroot doordat HR-professionals beschikken over betere data.
  5. Werk samen. Het introduceren van eHRM is een ontwikkeling die niet kan wachten. HR-afdelingen moeten samenwerken met marketing, IT en de data-analisten. eHRM doet meer dan HR verlossen van papierwerk. Het vergroot de impact van het HR-werk, kan zorgen voor meer betrokkenheid van werknemers en het management, lagere kosten en meer acties die zijn gebaseerd op data, een betere match tussen talent en de ontwikkelingsmogelijkheden in de organisatie.

 

 

Deel dit bericht via: