Verdieping

recruitment, sollicitatie, kandidaten

3 keer Tinder voor nieuwe werknemers

Met swipen is niet alleen mogelijk om een nieuwe liefde te vinden, ook steeds meer recruitmentapps passen het principe toe dat de datingapp Tinder ook gebruikt. De apps geven de kandidaat de mogelijkheid zelf al bladerend door vacatures te gaan. En als bedrijven de kandidaat ook interessant vinden, is er een match.

Vooral voor het vinden van jonge werknemers zijn deze apps interessant, zeggen sommige initiatiefnemers. ‘Jongeren hebben steeds vaker moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief. Bij onze app hoeven ze alleen maar een profiel in te vullen en klaar is kees’, zei mede-bedenker Roos Sluis van Jobtalk tegen DeOndernemer.nl.

In Amerika zijn er al redelijk wat apps die het Tinder-principe toepassen, zoals apps als Switch, Steve, Jobr en de Ladders Recruiters. En er zijn ook Nederlandse initiatieven.

Lees ook: 5 trends om rekening mee te houden als u eHRM aanschaft

Dit zijn 3 Nederlandse initiatieven:

  • Jobtalk: dit Eindhovense initiatief werd vorig jaar juli gestart en telt inmiddels meer dan 9000 werkzoekenden en 400 bedrijven. Een klant is dan ook de Gemeente Eindhoven. Werkgevers kunnen een gratis vacature plaatsen. Wie meer functionaliteiten wil, kan een abonnement nemen afgestemd op de specifieke wensen. Kandidaten vullen een profiel in en kunnen daarna van vacature naar vacature swipen. Als een sollicitant laat weten interesse te hebben in een vacature en ook de werkgever interesse heeft, dan is er een match en kunnen de partijen via de chatfunctie met elkaar chatten. Daarnaast is de app ook uitgerust met GPS, zo kunnen kandidaten als ze in de buurt zijn van een bedrijf zijn dat ze interessant vinden, zien of er vacatures zijn.
  • Cocoonapp: is sinds september 2015 te gebruiken. En is sindsdien door 3000 sollicitanten en 170 bedrijven gebruikt (cijfers NRC.next). Cocoon maakt deel uit van het Rockstart Accelerator-programma en richt zich in het bijzonder op startups en snelgroeiende online bedrijven. De app laat vooral vacatures zien voor designers, programmeurs, marketeers en business developers. Het profiel van Cocoon wordt aan een LinkedIN-profiel gekoppeld. Daarna kan de kandidaat swipen tussen bedrijven en banen. Links is liever geen contact, rechts is interessant.
  • OTSO: te gebruiken sinds juni vorig jaar. En is sindsdien door meer dan 12.500 sollicitanten en 300 bedrijven gebruikt (cijfers NRC.next). Klanten zijn Essent, Fujifilm, Rabobank en De Koninklijke BAM. Bij OTSO maken werkzoekenden een account aan met een profiel waarin ze zichzelf presenteren. Daarna kunnen ze swipen door de verschillende vacatures die in het profiel passen. Als de match wederzijds is, dan is er een match. Werkgevers betalen voor het plaatsen van een vacature op OTSO, voor werkzoekenden is de app gratis.

Lees ook: Uw sollicitanten volgen? 3 gratis tools

Deel dit bericht via: